BAUSCH + LOMB
MARMARA BÖLGESİ TEK YETKİLİ BAYİİ
Metin Boyutu A- A+

Bebeklerde Katarakt

Katarakt Nedir?

Normalde bebekler her bir gözde şeffaf bir lensle doğarlar. Lens, nesneleri retinaya odaklar ve nesneleri gözün görebilmesi için odak içine alır. Bazı bebekler şeffaf lens yerine süt beyazı bir lensle doğar ve bu lens nesnelere odaklanmak için çok bulanıktır. Bu duruma konjenital katarakt adı verilir. Opak lens ışığın retinayı geçmesini engeller ve böylece görüntü ve nesneler görülemez.

Çocuklarda nadiren hayatın ilk birkaç yılında katarakt gelişir.

Nedenleri Nedir?

Bebekler ve küçük çocuklarda kataraktın en yaygın nedeni kalıtımdır. Yakın zamanda başka sebepler de bulunmuştur. Örneğin anne hamileyken kızamıkçık (rubella) geçirmişse, çocuk bir veya her iki gözde katarakt ile doğabilir ya da doğumdan hemen sonra katarakt oluşabilir. Bazı başka enfeksiyonlar da doğumda katarakta yol açabilir – göz doktorunuz ya da aile hekiminiz nedeni belirlemekte size yardımcı olabilir.

Nasıl tedavi edilir?

Yenidoğanlarda katarakt mümkün olan en erken dönemde, tercihen hayatlarının ilk üç ayı içinde tedavi edilmelidi;, çünkü görme yetisinin engellenmesi gelişimlerinde önemli aşamaları da engellemiş olur.

Bebeklerde katarakt ameliyatı yetişkinler ile aynıdır, etkilenmiş mercek gözden çıkarılır. Bebeğinizin yaşı ve göz gelişimine bağlı olarak cerrah orijinali yerine yeni bir yapay lens yerleştirebilir.

Bebeğin gözü henüz gelişimini tamamlamamışsa bebeğinizin görmek için gözlük veya kontakt lens takması gerekir. Bir bebeğin her gün gözlük takmasını sağlamak zor olduğundan doktorların çoğu kontakt lenslerin katarakt ameliyatından sonra bebekler için daha güvenli ve pratik bir çözüm olduğunu düşünmektedir.