Göz kuruluğu, gözün normal gözyaşı üretme yeteneğinin azalması veya kaybıdır. En sık göz doktoruna gitme sebeplerinden biridir. Bu rahatsızlığa birçok faktör neden olabilir. Bazıları yaşa, bazıları ise çevresel etkilere bağlıdır. Göz kuruluğu yaygın ve tedavi edilebilir bir durumdur.
Göz Kuruluğu Teşhisi
Göz kuruluğu, hem fiziksel hem çevresel kaynaklı olmak üzere birçok sebepten kaynaklanabilir. Yaygın nedenlerden biri gözyaşı bezlerinde gözyaşı üretiminin yavaşlamasıdır – bu yaşa bağlı olarak ortaya çıkan ve özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda görülen normal bir durumdur.
Gözyaşı kalitesi de göz kuruluğuna neden olabilir. Normal bir gözyaşı üç tabakadan oluşur - su, mukus ve yağ. Bu üç bileşen, yeterli miktarda nem sağlamak, nemi korneaya eşit olarak dağıtmak ve gözün kurumasına neden olan buharlaşmayı önlemek üzere birlikte hareket eder. Bu üç bileşenden biri bozulursa, göz için gerekli beslenme ve korunma sağlanamaz. Sıklıkla gözyaşında yeterince yağ bulunmaz ve bu gözlerde kurumaya neden olan buharlaşmaya yol açar.
Gözyaşı üretiminde azalma; antihistaminikler, doğum kontrol hapları, diüretikler, kardiyovasküler ilaçlar, ağrı kesiciler ve anti-inflamatuvarlar gibi bazı ilaçlar ve diyabet, eklem iltihabı veya tiroid problemleri gibi bazı medikal durumlara bağlı olabilir.
Göz Kuruluğu Semptomları
Göz kuruluğunun nedeni ne olursa olsun, belirti ve semptomlar benzerdir. Göz doktoru, gözyaşı akışını ve kalitesini izleyerek kornea ve göz kapaklarında aşağıdaki belirtilerin mevcut olup olmadığına bakarak kapsamlı bir muayene ile göz kuruluğunu teşhis edebilir.
- Gözde kızarıklık
- Göz iritasyonu
- Gözde kaşıntı veya yanma
- Göz sulanması
- Kontakt lensleri takmakta zorluk
Göz doktorunuz gözlerinizde göz kuruluğu veya altta yatan ve kuruluğa yol açan, bir başka durum olup olmadığını değerlendirecektir.
Göz Kuruluğu Tedavisi
Göz kuruluğu semptomlarını hafifletecek ve altında yatan nedeni iyileştirmeye yardımcı olacak birçok yol bulunmaktadır. Göz kuruluğunu tedavi yollarından en yaygın olanları şunlardır:
- Kuruluğu minimize etmek: Aşırı ısıtılmış oda, rüzgar veya duman gibi kuru ortamlardan uzak durun. Dışarıda rüzgarın kurutucu etkisini azaltmak üzere gözlük takın.
- Yapay gözyaşı: Doğal gözyaşını artırarak gözleri rahatlatır, genellikle hafif göz kuruluğu vakalarında kullanılır.
- Reçeteli göz damlaları: Doğal gözyaşı üretimini artırır.
- Ameliyat: Gözyaşı boşaltım kanalları özel aletlerle tıkanabilir ya da gözyaşı kanalları tamamen alınabilir. Her iki yöntem de gözlerinizin ürettiği gözyaşının daha uzun süre korunmasını sağlamaya yöneliktir.