BAUSCH + LOMB
MARMARA BÖLGESİ TEK YETKİLİ BAYİİ
Metin Boyutu A- A+

Sjögren Sendromu

Sjögren Sendromu, vücudun bağışıklık sisteminin nem sağlayan bezlere saldırdığı otoimmün bir hastalıktır. Gözde Sjögren Sendromu, gözyaşı bezlerini hedef alarak hastalarda aşırı göz kuruluğuna neden olur.

A.B.D'de erkek ve kadınlar dahil dört milyon kişide görülen bir hastalıktır. En sık görüldüğü hastalar 40 ila 50 yaşları arasındaki kadınlardır.

Sjögren Sendromu'na Ne Sebep Olur?

Sjögren Sendromu'nun nedeni bilinmemektedir. Bazı vakalarda aile içinde de görüldüğünden kalıtımsal olabilir. Diğer vakalar, daha önceden mevcut olan hastalıklara bağlı olabileceğini göstermiştir.

Sjögren Sendromu Semptomları

Sjögren Sendromu'nun klasik semptomu uzun süreler boyunca devam eden, göz, ağız, boğaz ve vücudun başka bölümlerindeki aşırı kuruluktur.

Göz doktoru, gözyaşı ve tükürük bezlerinin kuruluğunu gözlemleyip bu durumu tespit etmek üzere bazı testler yaparak Sjögren Sendromu'nu teşhis edebilir. Bu testlerden biri gözün bir parça kağıdı ıslatabilme yetisini ölçen Schirmer testi'dir. Sjörgen Sendromu'nu tespit etmek üzere yapılan diğer testlerde tükürük bezinin çalışması ve antikor üretimi ile göz yüzeyinin kuruluğu test edilir.

Sjögren Sendromu'nun gözde yaygın olarak görülen semptomları şunlardır:

  • Göz kuruluğu
  • Gözde iritasyon
  • Az miktarda gözyaşı üretimi
  • Gözde yabancı cisim hissi

Sjögren Sendromu Tedavileri

Bilinen tedavisi olmayan otoimmün bir hastalık olduğundan Sjögren Sendromu'nun tedavisi genellikle kuruluk ve rahatsızlık semptomlarını geçirmeye yöneliktir. Gözlerde tedavi seçenekleri şunlardır:

  • Yapay gözyaşı: Kuru gözleri rahatlatan ve yatıştıran topikal uygulama
  • Punktal pluglar: Ciddi vakalarda daha gelişmiş bir tedavi olan punktal pluglar, gözyaşı drenajını sağlayan gözyaşı kanalı açıklığı olan punktanın çalışmasını engeller.