Gözlerinizin sağlığını ve rahatlığını korumak üzere size kontakt lens kullanımı ve bakımının temel prensipleri konusunda yardımcı olmak isteriz. Kontakt lenslerin takılması ve çıkarılması, lenslerin bakımı ve replasman takvimine uyulmasının önemi aşağıda anlatılmaktadır.
Kontakt Lenslerin Bakımı Nasıl Yapılır?
Günlük tek kullanımlık kontakt lensler bir kez kullanılmak ve sonrasında atılmak üzere tasarlanmıştır. Onları temizlemek veya saklamak konusunda endişelenmeniz gerekmez.
Bir günden fazla süreyle kullandığınız lenslerin bakımı da kolaydır. Göz doktorunuz tarafından önerilen rutine uymanız yeterlidir.
Yıkama:
- Lenslerinizin her bir tarafını 5 saniye boyunca Biotrue çok amaçlı solüsyon ile yıkayınız.
Doğal gözyaşınızın kimyası ve lens takma takviminize göre göz doktorunuz lenslerinizin bakımı için ilave önerilerde bulunabilir; örneğin bu solüsyondan lensin her tarafına 3 damla konulması ve yıkamadan önce 20 saniye boyunca ovulması gibi. Bu sayede lensleriniz kirlerden ve kalıntılardan arınmış olur. Göz doktorunuz tarafından önerilen rutine uyduğunuzdan emin olunuz.
Dezenfeksiyon:
- Lenslerinizi temiz lens kutusuna koyun.
- Kutuyu taze Biotrue çok amaçlı solüsyon ile doldurun.
- Lensleriniz en az 4 saat solüsyonun içinde kalmalıdır.*
Böylelikle lensleriniz bir sonraki kullanım için hazır hale gelir.
Saklama:
- Solüsyonu asla tekrar kullanmayın.
- Saklama kutusunu her ay değiştirin.
Replasman Takviminiz
|
Lensler özel kullanma zamanlarına uygun olarak tasarlanmıştır. Gözleriniz için hangisi uygunsa göz doktorunuz sizin için tek kullanımlık, 2 hafta süreyle günlük kullanılan ya da aylık olarak günlük kullanılan lenslerden birini önerebilir.
Her durumda doktorunuzun önerdiği replasman takvimine uymanız önemlidir. Doktorunuz size ne zaman lenslerinizi yenilemeniz gerektiğini söyleyecektir. Takvime uyulması gözlerinizin sağlığını ve rahatlığını korumanızı sağlar. Bu nedenle takvime mutlaka uyulmalıdır.
|
S.S.S
Kişiye göre bir gün ile birkaç hafta arasında sürebilir.
Lenslerinizi saç spreyi sıktıktan sonra takınız. Aerosoller ve spreyler lensinize yapışır ve lenslerinizi kirletir.
Evet yapabilirsiniz, ancak rahatsızlığı veya makyajınızın bozulmasını önlemek için aşağıdaki basit kurallara uymalısınız:
- Lenslerinizi makyajdan önce takınız ve mümkünse yağsız ve kokusuz makyaj malzemesi kullanınız
- Makyaj malzemenizi sık sık yenileyiniz. Maskaranızı üç ayda bir, göz kaleminizi üç ayda bir ve göz farınızı da altı ayda bir yenilemenizi öneririz.
Akma ve bulaşmaya karşı suya dayanıklı maskara ve göz kalemi kullanınız. Ayrıca, lensin altına girdiğinde iritasyona neden olabileceğinden kirpik uzatıcı fırçalar kullanmayınız.
Pırıltı ve sim içeren kremler, pudralar ve jeller kullanıldığında güzel görünür; ancak ufak, parlak parçacıklar gözünüze kaçabilir ve iritasyona ve kontakt lenslerinizle ilgili sorunlara neden olabilir. Parıltılı jeli sürdüğünüzde gözlerinize dokunmamaya dikkat edin ve ellerinizi hemen yıkayın.
Yüzeceğiniz veya duş alacağınız zaman kontakt lenslerinizi mutlaka çıkarmalısınız. Aksi takdirde göz enfeksiyonu kapabilirsiniz.
Havuz ortamı ve deniz bakteri ve mikroorganizmalarla doludur ve bu nedenle bu sorunun yanıtı “Kesinlikle hayır.”dır. Kontakt lenslerle yüzmek, gözlerinizi lensler olmadan yüzmekten daha fazla enfeksiyon riskine maruz bırakır. Yüzerken kontakt lenslerinizi takıyorsanız mutlaka yüzme için uygun gözlükler takınız. Yüzücü gözlükleri, sadece su altında yüzerken lenslerin düşmesini önlemekle kalmaz ayrıca çevreye karşı koruma da sağlar.
Göz doktorunuz size her gün lensleri ne kadar süreyle kullanmanız gerektiğini anlatacaktır.
Bu sorunun tek bir cevabı yoktur. Göz doktorunuz yaşam tarzınıza uygun olarak bir değerlendirme yapacak ve size kullanım takvimizle ilgili bilgi verecektir. Lenslerinizi daha uzun süre kullanmanız gerektiğini düşünüyor veya istiyorsanız göz doktorunuz ile görüşmelisiniz.
Lenslerinizi temizlemek için asla kontakt lens solüsyonundan başka bir madde kullanmayınız.
Kontakt lensler asla musluk suyu içinde saklanmamalı ya da musluk suyu ile yıkanmamalıdır. Musluk suyunda lensinize yapışarak göz enfeksiyonuna neden olabilecek mikroorganizmalar bulunur ve enfeksiyon tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına neden olabilir. Her zaman mutlaka lens solüsyonu kullanınız. Aynı nedenle musluk suyu lens kabınızla da asla temas etmemelidir. Lens kabınızı temizlemek için de lens solüsyonu kullanmalısınız.
Kontakt lens solüsyonunuzu asla tekrar kullanmamalısınız. Solüsyonu boşaltmalı, kabınızı taze solüsyon ile yıkamalı ve kurumaya bırakmalısınız.
Göz renginizi değiştirmek için renk tonlamalı lens kullanmak istiyorsanız normal lenslerde olduğu gibi size uygun renkli kontakt lenslerin de göz doktorunuz tarafından belirlenmesi gerekir.