BAUSCH + LOMB
MARMARA BÖLGESİ TEK YETKİLİ BAYİİ
Metin Boyutu A- A+

Graves Hastalığı

Graves Hastalığı, virüs ve bakteri gibi yabancı organizmalara karşı hormon üreten tiroid bezinin aşırı çalışarak kilo kaybı, hızlı kalp atımı, terleme, ve kemik, deri ve tırnakta değişim dahil bir dizi fiziksel reaksiyona neden olmasıdır. Gözler bundan ayrı ancak yine de ilgili bir hastalık olan Graves Oftalmopatisi’nden etkilenir. Graves Oftalmopatisi’nde aşırı çalışan  tiroid bezi gözü çevreleyen bölgeyi hedef alır ve iltihap, kızarıklık, ağrı, pembe göz (epidemik konjonktivit), göz kapağı retraksiyonu ve proptoza neden olabilir.

Graves Oftalmopatisi aşırı faaliyet gösteren tiroid bezinden kaynaklansa da gözü etkileyen hormonlar vücudun diğer bölgelerinde reaksiyonlara yol açan hormonlar ile aynı değildir. Vakaların tahminen %10’unda, Graves Oftalmopatisi olan kişide Graves Hastalığı görülmez.

Ekstrem Graves Oftalmopatisi vakalarında şişen göz kasları optik sinir üzerinde aşırı basınca neden olup çift görme veya görme kaybına yol açabilir.

Graves Oftalmopatisine Ne Sebep Olur?

Graves Oftalmopatisi tiroid bezinin vücuttaki bazı hücreleri yanlışlıkla zararlı hücreler olarak algılayıp onlarla savaşmak üzere antikor ürettiği otoimmün bir hastalıktır. Gerçekte ortada zararlı hücre bulunmadığından, üretilen antikorlar göz kaslarına nüfuz edip Graves Oftalmopatisi oluşmasına neden olur.

Graves Oftalmopatisi Semptomları

Göz doktorları semptomları inceledikten sonra tiroid fonksiyon testi ile Graves Oftalmopatisi’ni teşhis edebilir.

Graves Oftalmopatisi’nin en sık görülen semptomları gözde iltihap, şişme ve kızarıklıktır. Semptomlar hastadan hastaya değişebilir:

  • Gözde iltihaplanma
  • Gözde kızarıklık
  • Proptoz
  • Göz kuruluğu
  • Göz zayıflığı
  • Gözde hassasiyet
  • Göz kapağı retraksiyonu

Graves Oftalmopatisi Tedavisi

Graves Oftalmopatisi semptomları bir yıl içinde düzelebilir. Hastaların çoğu aşırı faaliyet gösteren tiroidin regülasyonu için tedavi edilmeli  ve semptomatik  tedavi uygulanmalıdır. Kullanılan tedaviler şunlardır:

Aşırı çalışan tiroid bezine yönelik tedaviler:

  • Radyoiyodin terapisi: Aşırı faaliyet gösteren tiroid hücrelerini öldürmek üzere radyoiyodin alınan tedavidir.
  • Anti-tiroid ilaçlar: Aşırı faaliyet gösteren tiroid bezinin neden olduğu semptomları tedavi etmek ve antikor üretimini yavaşlatmak veya azaltmak için kullanılır.
  • Tiroid cerrahisi: Aşırı faaliyet gösteren tiroid bezinin cerrahi yöntemle çıkarılmasıdır ve hormon replasman tedavisi eşliğinde uygulanır.

Semptomatik tedaviler:

  • İlaçlar: Yapay gözyaşı gibi topikal kayganlaştırıcılar ile gözdeki iltihabı geçiren ve proptozu kayganlaştıran diğer tedavileri içerir.
  • Cerrahi: Graves Oftalmopatisi’nin bir kaç semptomu için ameliyat seçeneği mevcuttur, bunların içinde şişen dokuya yer açmak için orbital bölgeden doku alınması, çift görmeyi önlemek üzere zayıflamış gözü yeniden hizalamak ve retrakte göz kapaklarından kaynaklanan görünüş sorunlarını ve rahatsızlığı ortadan kaldırmak vardır.