Keratokonus, korneanın şeklinin bozulması sonucunda oluşan bir durumdur ve ışığın retinada doğru şekilde odaklanmasını engeller. Keratokonusta normalde yuvarlak olan kornea incelir ve daha çok koniye benzer bir şekil alır. Bulanık görmeye ve parlak ışıklara karşı hassasiyete neden olur.
Keratokonus Ne Sebep Olur?
Keratokonusun bilinen bir nedeni yoktur, uzmanlar önceden var olan medikal durumlar, kalıtım, alerji ve gözün ovulması gibi birçok nedeni olduğunu düşünmektedir. Kademe kademe, yavaş gelişen bir hastalıktır, tipik olarak ergenliğin sonlarında yirmili yaşların başlarında başlar.
Keratokonus Semptomları
Erken evrelerinde keratokonus hafif bulanık görmeye ve parlak ışıklara karşı artmış hassasiyete neden olur. İlerledikçe (10 ile 20 yıl arasında) görüş gitgide bozulur.
Göz doktoru yarıklı lamba mikroskopisi ya da korneal topografi ile kornea yüzeyini muayene ederek keratokonusu teşhis edebilir. Keratokonus semptomları şunlardır:
- Her mesafeden bozulmuş görüş
- Hayalet görüntüler – bir nesneye bakarken bir kaç görüntünün görülmesi
- Zayıf gece görüşü
- Işığa duyarlılık
- Göz yorgunluğu
- Bir gözde fark edilecek derecede kötüleşmiş görüş
- Bir gözde çift görme
Keratokonus Tedavisi
Erken evrelerinde keratokonus aslında hafif derecede astigmatizmdir. Bu sayede benzer şekilde tedavi edilebilir:
- Kontakt lensler veya gözlük keratokonus vakalarının çoğunda en etkili tedavidir, bu yöntemle görme bozukluğunu düzeltmek için odak ayarlanır.
- Gaz Geçirgen (GP) lensler: Hastalığı ilerlemiş hastalarda GP lensler şekli bozulmuş korneayı kontakt lensin yumuşak dış yüzeyi ile kaplayarak, veya maskeleyerek düzeltir.
Göz cerrahisi: Kontakt lenslerin düzeltemediği, vakaların küçük bir yüzdesinde gözün düzensiz şeklini düzeltmek için cerrahi seçenekleri bulunmaktadır. Ancak korneaya daha fazla zarar verme riski bulunduğundan lazer cerrahisi seçenekler arasında değildir.