BAUSCH + LOMB
MARMARA BÖLGESİ TEK YETKİLİ BAYİİ
Metin Boyutu A- A+

Retina Yırtılması

Retina, sinir dokusundan ve altındaki kan akımından ayrıldığında retina yırtılması meydana gelir. Ağrısız olan bu durumda görsel olarak, görüş alanında hareket eden gri bir perdeye benzeyen bir bulutlanma meydana gelir.

Retina yırtılması tedavi edilebilen bir durumdur ancak tedavi geciktirilmemelidir, aksi takdirde görme yetisi kaybına ve ciddi vakalarda körlüğe neden olabilir.

Retina Yırtılmasına Ne Sebep Olur?

Retina yırtılması genellikle son derece ince veya hasar görmüş retinanın içine sıvı girişine izin vermesinden kaynaklanır. Sıvı içeri girdikçe retinayı altındaki destekleyici dokudan dışarı iter, dokudan ayrılmasına ve sonuç olarak da yırtılmasına neden olur.

Retinanın yırtılan bölümü artık  ışık sinyallerini beyne gerektiği şekilde aktaramaz. Ayrıca gözün içinde, normalde vitröz ya da jele benzeyen sıvının bulunması gereken bölgeye sıvı sızdıran retina kan damarları nedeniyle de görüş bozulabilir. Retina yırtılması makülaya ya da retinanın merkezine ilerlerse görüş üzerindeki etkisi daha ciddi olur.

Retina Yırtılması Semptomları

Basit görüş keskinliği testinden göz ultrasonoğrafisine kadar bir dizi retina ve gözbebeği tepki testleri ile göz doktoru retina yırtılmasını belirleyebilir.

Hastada yukarıda sözü edilen gri perde retina yırtılmanın başlamasından sonra meydana gelir. Perde meydana gelmeden önce, olası retina yırtılmasının başlangıcını işaret eden belirti ve semptomlar şunlardır:

  • Göz parlamaları eşliğinde gözde uçuşan cisimler
  • Aniden bulanık görme başlangıcı
  • Görüş alanında gölgeler veya kör noktalar

Retina Yırtılması Tedavisi

Retina yırtılmasında, yeterince erken teşhis edilmek kaydıyla cerrahinin çok başarılı bir tedavi olduğu kanıtlanmıştır. Tedavinin etkili olabilmesi için yukarıdaki semptomları yaşayan kişi 24 saat içinde tedavi edilmelidir.

Tipik cerrahi prosedürler şunlardır:

  • Lazer cerrahisi: Ayrılmaya neden olan retinadaki yırtıkları onarılır.
  • Pnömatik retinopeksi: Göze retinayı yerine oturtacak minik bir gaz balonu yerleştirilir; genelde retinanın sürekli olarak doğru pozisyonda kalmasını sağlamak üzere, bu prosedüre lazer cerrahisi de eşlik eder.
  • Skleral çökertme: Göz duvarını retinanın yeniden yerine tutunmasını sağlayacak konuma itmek üzere göze silikon bir “materyal” dikilir.