Renk körlüğü olan kişilerin neredeyse hepsi tüm renkleri görür, ancak bazı renkleri seçmekte zorlanırlar. Renk körlüğü olan kişilerin hepsi aynı renklerle sorun yaşamaz – çoğunluk loş ışıkta kırmızı ve yeşili, bazıları mavi ile sarıyı birbirinden ayıramaz. çok küçük bir grupta, tek renklilik adı verilen ve sadece siyah ve beyazı görmeye neden olan bir durum görülür.
Farklı türlerde renk körlüğü erkeklerin %7’sini ve kadınların %1’den azını etkiler.
Renk Körlüğüne Ne Sebep Olur?
Renk körlüğü genetik bir hastalıktır ve retinada bulunan ışığa duyarlı bir veya birden fazla hücrenin renklere verdiği tepkilerdeki farklılıktan kaynaklanır. Koni hücreleri adı verilen bu hücreler ışığın dalga boylarını algılar ve retinanın renkleri ayırt etmesini sağlar. Bir veya birden fazla koni hücresindeki duyarlılık farkı bir kişinin renk körü olmasına neden olabilir.
Renk Körlüğü Semptomları
Renk körlüğü semptomları genellikle ebeveynler tarafından çocuklar daha küçükken fark edilir. Diğer durumlarda semptomlar çok hafiftir, hatta farkedilmeyebilir. Renk körlüğünün yaygın semptomları şunlardır:
- Renkleri ayırt etmekte zorlanma
- Aynı rengin gölge ve tonlarını görememe
- Hızlı göz hareketi (nadir vakalarda)
Renk Körlüğü Tedavisi
Renk körlüğünün bilinen bir tedavisi yoktur. Renk körlüğü olan kişilerin görme yetisi diğer bakımlardan normaldir ve sadece bazı uyum yöntemleri kullanmak yeterlidir.