BAUSCH + LOMB
MARMARA BÖLGESİ TEK YETKİLİ BAYİİ
Metin Boyutu A- A+

Glokom sadece A.B.D’de 2 milyondan fazla kişide görülmektedir.

vision-with-glaucoma

Glokom Tedavileri

Reçeteli göz damlaları, göz içindeki sıvıların üretimini yavaşlatarak ya da drenaj akımını iyileştirerek gözdeki basıncı azaltır. Bu durum değişen yan etkiler nedeniyle her hasta için geçerli olmayabilir; göz doktorunuz size uygun olan tedavi seçeneğini belirleyecektir.

Glokom ameliyatı ile optik sinir üzerindeki baskı ortadan kaldırılarak gözden sıvı akışı iyileştirilir. Doktorunuz glokomun türüne bağlı olarak mevcut drenaj yolunu değiştirmek ya da iriste alternatif bir boşluk yaratmak üzere yüksek odaklı lazer ışını kullanabilir. Glokom ameliyatla tedavi edilebilirse de, oluşmuş hasar tersine çevrilemez, bu nedenle hasar oluşumunu önlemek için düzenli göz muayenesi yaptırmak gerekir.

Glokom Semptomları

Glokom genellikle semptom göstermeden gelişir, hasta belirgin (ve tersine çevrilemeyen) hasar oluşana kadar durumu fark edemez. Bu nedenle oküler hipertansiyon (kişide glokom oluşma riskinin yüksek olduğunu gösterebilen düzensiz yüksek miktarda intraoküler basınç) kontrolü için düzenli olarak göz muayenesi yaptırılmalıdır.

Akut kapalı açılı glokom durumunda semptomlar ani ve şiddetlidir:

  • Bulanık görme
  • Şiddetli göz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Gökkuşağı haleleri
  • Bulantı ve kusma

Glokoma Ne Sebep Olur?

Farklı nedenlerden ortaya çıkan dört çeşit glokom bulunmaktadır:

Kronik açık açılı glokom: Hastalığın en yaygın görülen türüdür, kronik açık açılı glokom gözde basınç birikiminden kaynaklanır ve fark edilebilen semptomlar göstermeden ciddi görüş kaybına yol açar. Tam olarak nedeni bilinmemektedir, uzmanlar gözün sıvıyı boşaltma yeteneğinin doğal olarak azalmasının, oküler basınçta yükselmeye neden olabileceğini ve bu nedenle optik sinirde hasara ve görüş kaybına yol açtığını düşünmektedir.

Akut kapalı açılı glokom: Kronik açık açılı glokomun aksine aniden ortaya çıkar ve ağrı vericidir. çok ciddi bir hastalıktır ve çok hızlı bir şekilde sürekli görüş kaybına yol açabilir. Drenaj açısının dar olmasından (ya da iris ile kornea arasındaki bölgenin sıvıyı akıtamamasından) kaynaklanır.

Sekonder Glokom: Daha önce yaşanan medikal durum, yaralanmalar, düzensizlikler veya ilaçlar gibi başka bir durumun sonucu olduğu için ikincil olarak adlandırılmıştır.

Normal-tansiyonlu glokom: Göz tansiyonunun açıklanamaz şekilde normal olduğu durumdur, optik sinir yine zarar görür. Glokom genellikle yüksek miktarda intraoküler basınçla karakterize olduğundan nadirdir.

Resim Ulusal Göz Enstitüsü, Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından onaylanmıştır.