BAUSCH + LOMB
MARMARA BÖLGESİ TEK YETKİLİ BAYİİ
Metin Boyutu A- A+

Fırlak göz, bir ya da her iki gözün, kaslarda şişme, yağ ve göz arkasındaki dokular gibi yer işgal eden lezyonlar nedeniyle göz çukurundan dışarıya doğru çıkmasıdır. Bu durum korneanın havaya maruz kalmasına ve gözlerin nemli ve kaygan tutulmasının daha zor olmasına neden olur. Ekstrem vakalarda fırlak göz, göz siniri üzerinde potansiyel olarak görme kaybına neden olacak kadar fazla baskı yaratır.

çıkık gözler genellikle fırlak gözle karıştırılır. çıkık göz sıklıkla kalıtımsal ve çoğunlukla zararsızdır. Ancak fırlak göz daha ciddi bir sorunla birlikte giden farklı bir durum olabilir.

Fırlak Göze Ne Sebep Olur?

Fırlak göz; glokom, hipertiroidizm, lösemi ve başka birçok hastalık ve durumla ilişkilendirilmiştir.

Fırlak gözün en yaygın nedeni, tiroid bezinin bazı hücreleri yanlışlıkla kendisine karşı zararlı olarak değerlendirdiği ve bu hücrelere karşı antikor ürettiği, bu antikorların da göz kasına yapışarak iltihaba neden olduğu otoimmün bir durum olan graves hastalığı, ya da daha açık adıyla graves oftalmopatisidir.

Fırlak Göz Semptomları

Fırlak göz genellikle bir başka  hastalığın semptomudur. Fırlak göz semptomları şunlardır:

  • Gözlerin dışarıya doğru çıkmış olması
  • Gözlerde aşırı kuruluk
  • İrisin üst kısmı ile göz kapağı arasında görünür beyazlık
  • Göz ağrısı
  • Gözde kızarıklık

Fırlak Göz Tedavisi

Fırlak gözün altında yatan sebep tedavinin genel gidişatını belirleyecektir. Yine de her durumda fırlak gözler daha fazla havaya maruz kalır ve gözlerin kaygan tutulması zorlaşır. Aşırı kuruluğu yenmek için yapay gözyaşı ve göz damlaları nem ve kayganlık sağlamak için kullanılır.