Oküler hipertansiyon gözdeki basıncın (intraoküler basınç olarak bilinir), normal kabul edilen oranın (genellikle 21 mm Hg’nin üstünde) üstünde olmasıdır Görmede tespit edilebilir değişiklik, görüş alanında kayıp ve optik sinirde hasar olmadığından glokomdan ayrılır. Oküler hipertansiyonu olan hastalarda glokom gelişme riski yüksektir.
Oküler Hipertansiyona Ne Sebep Olur?
Oküler hipertansiyon göz sıvısının (gözün içinde bulunan sıvı) yetersiz drenajından kaynaklanır. Esas olarak bu durum, boşaltılamayan fazla miktarda sıvının göze girmesine ve yüksek miktarda basınç oluşmasına neden olur.
En yaygın olarak ailesinde oküler hipertansiyon öyküsü olan, miyop olan ve diyabeti olan hastalarda görülür.
Oküler Hipertansiyon Semptomları
Oküler hipertansiyonun semptom vermediğinden hastaların durumu fark etmesi imkansızdır. Ancak düzenli olarak göz muayenesi yapıldığı takdirde göz doktoru rutin testlerde bu durumu teşhis edebilir.
Normal bir göz muayenesinde introküler basınç tonometre adı verilen bir cihazla ölçülür. Yüksek basınç iki kez 21 mm Hg’nin üzerinde ölçülürse göz doktoru oküler hipertansiyon teşhisi koyar.
Oküler Hipertansiyon Tedavisi
Bu durum kişide glokom açısından yüksek risk oluşturduğundan oküler hipertansiyonu olan kişilerin bir göz doktoru tarafından dikkatle ve sık sık kontrol edilmesi önerilmektedir.